Meniu
Închide
Blog
Lavanda - diversitatea conținutului
25/04/2018

DIVERSITATEA CONŢINUTULUI SI COMPONENŢEI CHIMICE A ULEIULUI ESENŢIAL LA SOIURI SI  HIBRIZI DE LAVANDULA ANGUSTIFOLIA MILL

GONCEARIUC Maria
Institutul de Genetică Fiziologie şi Protecţie a Plantelor (IGFPP),
Str. Pădurii, nr.20, MD 2002, Chişinău

Se folosesc florile proaspete sau uscate (Flores Lavandulae, Flos Lavandulae) şi uleiul esenţial (Oleum Lavandulae). Soiurile de levănţică create de noi – Moldoveanca 4, Vis Magic 10 şi Alba 7 reprezentând hibrizi de prima generaţie, înregistrează efect al heterozisului la caractere biomorfologice, inclusiv la conţinutul în ulei esenţial.

Producţia de inflorescenţe, în funcţie de soi şi condiţiile de cultivare constituie 8-12 t/ha cu un conţinut în ulei esenţial de 1.623 – 1.889% (umiditate standard). Producţia de ulei esenţial variază de la 120 până la 250 kg/ha. Randamentul este de 17-20 kg ulei esenţial din tona de flori proaspete.

Soiul Moldoveanca 4 este înregistrat, cultivat şi în România de Ecoland Production SRL. Uleiul esenţial, distilat în 2017 de această companie, analizat prin tehnici CG-SM conţine 26 constituenţi şi se deosebeşte prin componenţii majori: acetat de linalilă, 40.66%; linalool, 23.51%; pinocarveol, 5.01; terpinen-4-ol, 5.18%; santalen, 4.20%; cis-β-ocimen, 3.20%.

Cercetările în acest domeniu continuă. Rezultatele obţinute în evaluarea celor mai perspectivi hibrizi confirmă biodiversitatea acestora prin conţinut (1.999 -1.820%) şi componenţa uleiului esenţial. Numărul componenţilor identificaţi în ulei variază de la 20 până la 38. Concentraţia componenţilor majori variază de asemenea: linalool, 24,15-50,84%; acetatul de linalilă, 27.29- 44,40%; α- terpineol, 3.82 – 4.84%; terpinen-4-ol, 1.11- 9.21%; acetat de lavandulol, 0- 2.22%. 

Despre uleiuri esentiale
30/10/2017

Uleiul esential este  concentratul a catorva kilograme de plante care contin molecule aromatice diferite .De aceea au proprietati impresionante si sunt utilizate cu succes in tratare diverselor afectiuni dar in acelasi timp trebuie folosite cu mare grija.

Nu toate uleiurile esentiale au aceeasi valoare.Exista mai multe profiluri chimice(chemotipuri)pentru un ulei.De  exemplu la uleiul esential de cimbru putem avea un ulei cu timol care este un antiinfectios puternic  dar si cu linalool care este mult mai bland dar si cu alte efecte terapeutice suplimentare.

Un ulei esential de calitate este produs din plante botanice certificate care au o origine geografica precisa,sunt recoltate in perioada cea mai prielnica si sunt produse printr-o metoda de extractie –de regula prin distilarea cu vapori de apa.

Uleiurile esenetiale se utilizeaza in mai multe moduri:

-extern-diluat intr-un ulei vegetal si aplicat in zona cu probleme;

-intern-pe cale oral ape un comprimat neutru ,intr-o lingurita de miere sup e o bucatica de paine

-prin difuzie uscata/umeda in incaperi

Cele mai utile uleiuri esentiale sunt cel de menta,lavanda,arbore de ceai,lamaie

portocala amara,wintergreen,rozmarin.

Pentru a ne ingriji singuri acasa putem folosi uleiurile esentiale pentu diverse probleme de sanatate pornind de la ceel dermatologice si continuand cu cele de circulatie,digestive ,igiena orala,etc .Virusii si bacteriile virale care apar in sezonul rece,desele probleme respiratorii si cele digestive,muschii si articulatiile incercate pot primi energia benefica a uleiurilor esentiale simple sau in diverse combinatii.

Deasemenaea uleiurile esentiale pot fi folosite cu success in micile accidente casnice(taieturi,arsuri,zgarieturi) ,in intretinerea curateniei in casa si in lupta impotriva acarienilor si a altor insecte ,in gradina dar si pentru prietenii nostri  animalele de companie pentru afectiunile curente ale acestora(reumatism,.

Important la uleiurile esentiale este calitatea si mentionam aici ca trebuie utilizate uleiuri esentiale certificate si care provin din agricultura ecologica.De ce?Pentru ca uleiul esential, datorita moleculelor extrem de mici din care este alcatuit, patrunde foarte repede in corpul uman ajungan intr-un interval intre 10—30 minute la sistemul nervos central,in sange sau in plamani.

Multe uleiuri esnetiale sunt produse in tari slab dezvoltate si este uneori foarte dificil sa stabilesti trasabilitatea produsului si de aceea producatorii consacrati mentioneaza pe certificatele lor trasabilitatea in agricultura ecologica prin utilizarea siglei care contine literele AB de culoare alb pe fond verde alaturi de cunoscuta sigla de certificare bio a Uniunii Europene.

In ceea ce priveste tehnologia distilarii doresc sa comunicam ca este important pentru calitatea finala a produsului calitatea apei utilizate in procesul de distilare (sa nu contina saruri si minerale care se pot gasi in final in produsul finit). Deasemena este important materialul din care este confectionat vasul de distilare si intreaga instalatie(inox),durata prelucrarii care trebuie sa fie cat mai lunga cu toate ca in primele 30 de minute de la inceputul procesului de distilare se obtin majoritatea moleculelor viitorului ulei.Presiunea aburului folosita trebuie sa fie joasa pentru a se evita oxidarea moleculelor si nu in ultimul rand odata separat uleiul esential  de apa el trebuie asezat in vase de inox speciale si depozitat ,ferit de lumina,caldura si aer.

Analizele de laborator care se fac pe esantioane din fiecare lot produs urmaresc stabilirea profilului cromatografic care ne permite sa precizam componenta chimica a diverselor molecule si procentul in care se gasesc si de aici in raport de standardele existente se stabileste daca uleiul esential este admis si mai departe pretul,utilizarea ,etc.

Uleiurile esenetiale sunt substante foarte puternice si de acceea nu incurajam automedicamentatia .Recomandam necesitatea de a consulta un medic sau un farmacist care detin competente de aromaterapie,de a efectua testele de alergie si a citi si respecta indicatiile producatorului sau ale celui care le pune in circulatie.

 

Ecoland Production detine culturi proprii de plante aromatice si esentiale pe care le distileza prin metoda vapo-hidro distilarii obtinand uleiurile  esentiale de lavanda,menta si busuioc.

Toate culturile sunt ecologice iar din proiectele viitoare avem in vedere roinita,cimbrul,musetelul nobil si trandafirul de ulei din specia Rosa gallica.

 

Doina Berescu/Manger general Ecoland Production

Servicii de distilare
15/09/2017

Ecoland Production a finalizat procesul de distilare al lavandei si continua cu distilarea mentei si a busuiocului urmand ca produsele sa se regaseasca la vanzare in drogheria noastra, in cateva zile.

Se presteaza in continuare servicii de distilare la cerere, metoda utilizata fiind cea a vapo-hidro-distilarii ceea ce permite ca aburul produs de generatorul electric, dupa ce apa tratata si purificata ,trece bland, la o presiune joasa, peste plantele din cuvele de distilare, rezultand produse de calitate.
Mai multe detalii la adresa de email:doinaberescu@yahoo.com

Pagina anterioară